Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 

Μετά από παρέμβαση των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ Νίκου Σηφουνάκη και Πάνου Μπεγλίτη, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Πέτερινγκ απέστειλε στις 7 Μαρτίου 2007 επιστολή προς τον Τούρκο πρωθυπουργό κ. Ερντογάν με την οποία τον καλούσε να λάβει τα αναγκαία μέτρα για τη διάσωση της αρχαίας πόλης των Αλλιανών. Οι Αλλιανοί, φημισμένο θεραπευτικό κέντρο των ρωμαϊκών χρόνων κοντά στην αρχαία πόλη της Περγάμου, απειλούνται με οριστική εξαφάνιση εξαιτίας της κατασκευής υδρευτικού φράγματoς στην περιοχή Γιορτανλή. 

Ο κ. Ερντογάν, απαντώντας με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ.  Πέτερινγκ, δηλώνει ότι οι τουρκικές αρχές δεν θα προχωρήσουν στη λειτουργία του (ήδη από το Νοέμβριο του 2005) περατωθέντος υδρευτικού φράγματος πριν παρθούν πρώτα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου των Αλλιανών.
 
Στην επιστολή του κ. Ερντογάν δεν διευκρινίζεται ωστόσο ποια είναι τα μέτρα προστασίας τα οποία θα λάβουν οι τουρκικές αρχές για να διασώσουν τους Αλλιανούς.  Από την απάντησή του προκύπτει ότι δεν έχουν εγκαταλείψει το σχέδιο κατασκευής του ταμιευτήρα υδάτων. Τα μέτρα που έχουν κατά καιρούς προταθεί, όπως η κατασκευή  προστατευτικού τείχους ή η προστασία του αρχαιολογικού χώρου με ειδικό υλικό και στη συνέχεια η κάλυψη του από τα νέρα του ταμιευήρα, είναι αβέβαιο κατά πόσο θα συμβάλουν στη διάσωση του σημαντικού αυτού αρχαιολογικού χώρου.     


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ 
κ. ΧΑΝΣ-ΓΚΕΡΤ ΠΕΤΕΡΙΝΓΚ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ 
κ. ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

 

                                     Βρυξέλλες, 7 Μαρτίου2007


Αγαπητέ κ. Πρωθυπουργέ,


Σας γράφω σχετικά με τον σημαντικό αρχαιολογικό χώρο των Αλλιανών στην Τουρκία, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες που βρίσκονται στη διάθεση μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, βρίσκεται κάτω από την απειλή επικείμενης καταστροφής εξαιτίας της κατασκευής υδρευτικού φράγματος κοντά σε αυτόν τον χώρο.

Με μία σειρά από ενέργειες   (ψηφίσματα, ερωτήσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κτλ), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τη ζημιά που μπορεί να συντελεστεί στο περιβάλλον και σε σημαντικούς ιστορικά χώρους στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου και αυτού των Αλλιανών, εξαιτίας της εκτέλεσης έργων εξόρυξης, αρδευτικών φραγμάτων κτλ. Όσον αφορά ειδικότερα στο χώρο των Αλλιανών, ο προκάτοχος μου Josep Borrell σας είχε κάνει γραπτώς έκκληση στις 11 Νοεμβρίου 2005 προκειμένου να αποφευχθεί το πλημμύρισμα της εν λόγω περιοχής, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 15 Νοεμβρίου 2005. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χωρίς να επιθυμεί να εμποδίσει την οικονομική ανάπτυξη ενός κράτους με το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις, έχει ζητήσει από την Τουρκία να εφαρμόσει τα ευρωπαϊκά περιβαλλοντικά πρότυπα στα προαναφερόμενα έργα.

Ενώ διάφορες διαδοχικές ενέργειες οδήγησαν στη μέχρι σήμερα διατήρηση του αρχαιολογικού χώρου, φαίνεται ότι οι αρχές αποφάσισαν να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση του φράγματος κάτι που θα οδηγήσει αναπόφευκτα στη βύθιση των Αλλιανών, προκαλώντας την οριστική τους εξαφάνιση.

Συνεπώς, σας υποβάλλω εκ νέου την έκκληση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προστασία του σημαντικού αυτού αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Με τιμή,


Hans-Gert POTTERING